Matchfixing in het tennis lijkt veel vaker voor te komen dan bekend was. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het AD, dat sprak met veertien van de zestien Nederlandse spelers in de mondiale top 1000.

De helft van de ondervraagde sporters stelde benaderd te zijn door matchfixers. Ook zeiden elf van de toptennissers zeker te weten dat sprake is van omkoping. “Matchfixing komt 100 procent voor”, zei tennisser Scott Griekspoor tegen de krant.

Dat de helft van de toptennissers benaderd zou zijn door matchfixers is opvallend. In een onderzoek uit 2013 gaf 4 procent van de sporters toe geld aangeboden te hebben gekregen om een wedstrijd met opzet te verliezen.

Tennisbond KNLTB heeft drie verdachte duels doorgegeven aan de Tennis Integrity Unit, die misstanden in de tenniswereld tegengaat. Het zou gaan om wedstrijden van Thiemo de Bakker, Antal van der Duim en Boy Westerhof. Zij ontkennen elke betrokkenheid.

Niet iedere melding betekent dat er sprake is van matchfixing. Ongebruikelijke scoreverlopen en wedpatronen kunnen ook andere oorzaken hebben.

Verdachte dubbelpartij

Vorige maand meldde de Nederlandse tennisbond nog een verdachte dubbelpartij van een Nederlandse tennisser bij de verantwoordelijke instanties.

In Turijn speelde Mark Vervoort met zijn Belgische tennispartner Yannick Mertens een partij in het dubbelspel van een challengertoernooi tegen het Italiaanse koppel Edoardo Eremin en Lorenzo Sonego. De Belg en de Nederlander waren favoriet tegen het koppel dat met een wildcard het toernooi was binnengeraakt.

Tijdens het duel werden verdachte gokpatronen geconstateerd. Ook bleek de inzet bij een gokwebsite extreem hoog (circa 91.000 euro). Het opvallende gokgedrag rondom het duel, dat Vervoort en Mertens in twee sets verloren (6-3 6-4), leidde tot nogal wat ophef op de sociale media. "Mede daardoor zijn wij in actie gekomen", zei de woordvoerder van de KNLTB.

Commissie doet onderzoek

De internationale tennisbond ITF, de mannenbond ATP, de vrouwenbond WTA en het Grand Slam Board hebben eerder dit jaar een onafhankelijke commissie opgericht. De IRP (independent review panel) gaat de beschuldigingen van matchfixing in het tennis en de effectiviteit van reeds bestaande maatregelen onder de loep nemen.

De commissie werd in het leven geroepen nadat in januari via de BBC en BuzzFeed naar buiten kwam dat zestien tennissers uit de top 50 werden verdacht van matchfixing. De reeds bestaande Tennis Integrity Unit (TIU), de anti-corruptie-eenheid binnen het tennis, zou dat niet hebben gemerkt.

Het IRP krijgt ruime bevoegdheden zoals het ondervragen van betrokkenen en het benoemen van deskundigen. Ook zal de commissie contact zoeken met wetshandhavers, gokkantoren en bestuurlijke instanties. Het onderzoek gaat zeker een jaar in beslag nemen.

Djokovic benaderd

's Werelds beste tennisser Novak Djokovic gaf begin dit jaar toe dat hij in 2007 bij een toernooi in St. Petersburg via tussenpersonen is benaderd om een wedstrijd te verliezen. Geen haar op zijn hoofd die eraan dacht in te gaan op het aanbod om tegen betaling van 200.000 dollar zijn partij te verliezen, zei Djokovic. "Voor mij is matchfixing een daad van onsportiviteit, een misdaad in de sport. Kortom, het hoort niet thuis in de sport en zeker niet in het tennis", aldus Djokovic.

Djokovic noemde de nieuwe beschuldigingen over matchfixing pure speculatie: "Er is geen enkele aanwijzing, laat staan bewijs, dat huidige spelers betrokken zijn. In die tijd dat het bij mij speelde waren er veel meer geruchten en verdachte figuren die rondliepen, maar de laatste zeven jaar heb ik geen vergelijkbare verhalen gehoord. Ik ben destijds ook niet rechtstreeks benaderd, maar hoorde het van iemand uit mijn begeleidingsteam."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl